Jennin matka, osa 4: Syömishäiriöstä parantuminen fyysisesti - 26.05.2022

Seuraavana kerron syömishäiriöstä parantumisen fyysisestä puolesta omakohtaisesti. Tähän liittyvät syömishäiriön aiheuttamat fyysiset vauriot, erityisruokavaliot, näläntunteen tunnistaminen ja kehotietoisuus.

osa4kopio_1jpg

Usein syömishäiriö aiheuttaa puutostiloja, joita voi olla tarpeen korjata yksilöllisesti. Onkin hyvä keskustella asiasta lääkärin kanssa, koska kaikki ei näy ulospäin tai aiheuta oireita. Puutostilat voivat kuitenkin aiheuttaa pysyviä vaurioita elimistöön (esim. osteoporoosia). Itselleni syömishäiriö aiheutti hormonaalista epätasapainoa, hampaiden kulumista ja mahdollisesti ärtyneen suolen oireyhtymän. Hampaat kuluivat kaikenlaisten virvoitusjuomien jatkuvasta juomisesta, vaikka syömishäiriööni ei kuulunut juurikaan oksentelua. Hormonaalinen epätasapaino näkyi ihon kunnossa ja kuukautisten poisjäämisenä. Osa näistä on korjaantunut ja todennäköisyys sille onkin sitä suurempi, mitä nopeammin paraneminen alkaa.

Nykyään syön intuitiivisesti ja monipuolisesti pitäen huolen siitä, että saan riittävästi kaikkia ravintoaineita. Haastetta aiheuttavat erityisruokavaliot, joiden vuoksi en voi syödä mitä vaan, vaan ainesosat on tiedettävä. Onneksi meillekin löytyy nykyään myös paljon vaihtoehtoja, jotka voivat tulla tutuiksi ja turvallisiksi. Erityisruokavaliomerkintöjä ja vaihtoehtoja löytyy myös yhä useimmista ravintoloista.

Näläntunteen tunnistaminen voi olla vaikeaa, kun syöminen on pitkään ollut tunnepohjaista ahmimista tai syömättömyyttä. Tulee mietittyä, onko oikeasti nälkä vai syömishimo? Syömishimokin on usein seurausta syömättömyydestä ja "extreme hunger" – pohjaton nälkä - on normaalia syömisen rajoittamisen jälkeen. Se voi kestää pitkäänkin. Eli ruokaa voi todella tarvita jonkin aikaa enemmän, jotta keho voi palautua normaaliin tilaansa. Tästä ei kannata huolestua, sillä ruokahalu tasaantuu kyllä. Säännöllinen ateriarytmi on itselleni tärkeä.

Oman näläntunteen tunnistamista ja huomioimista on hyvä harjoitella (ennen kuin nälkä on kova). Itse pysähdyn nykyään kuuntelemaan herkemmin kehoni viestejä. Tämän harjoittelussa suosittelen vahvasti "Kotona kehossa"-kirjaa, jonka kirjoittajat ovat syömishäiriöstä ja suorittamisesta toipuneita naisia. Kirjassa on paljon hyviä harjoituksia kehotietoisuuteen liittyen.